Photo Photo Photo Photo Photo Photo
Print
E-mail
Biology: Qualitative and Quantitative Investigation of Iraqi Grapefruit ( Citrus padisi) Flavonoids From Peel and Seeds and Comparing Their Aqueous Extracts for Antimicrobial Activity

 

Qualitative and Quantitative Investigation of Iraqi Grapefruit ( Citrus padisi) Flavonoids From Peel and Seeds and Comparing Their Aqueous Extracts for Antimicrobial Activity

Niran A. Al-Ogaili1,  Zainab Yasin2*

1Department of Pharmacy , Alyarmouk University College, Baghdad, Iraq.          

2Biotechnology Center, Al Nahrain University, Baghdad, Iraq.

Abstract

      Iraqi grapefruit ( Citrus paradisi, family Rutaceae) flavonoids were investigated qualitatively and quantitatively. The total isolated flavonoids from seeds and peel were 3.6 mg and 12.53 mg respectively in each gram of powder. The antimicrobial activity of aqueous extracts and total isolated flavonoids from seeds and peel were assessed against  strains of Gram positive bacteria( Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis), Gram negative bacteria( Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa) and yeast( Candida albicans). The aqueous extracts lacked antimicrobial activity against all bacteria and yeast, while the total flavonoids showed a moderate inhibitory effect against test bacteria and yeast. This difference in inhibitory activity between aqueous extract and total flavonoids may be due to structurally-related aspects.

Key words: Citrus paradisi, Flavonoids, Gram positive bacteria, Gram negative bacteria, Candida paradisi.

 

التحري نوعياً وكمياً عن فلافينويدات الكريب فروت العراقي المستخلصة من القشور والبذور ومقارنة مستخلصهم المائي نسبة إلى النشاط المضاد للميكروبات

نيران عبد الحسين العكيلي1، زينب ياسين2*

1قسم الصيدلة ، كلية اليرموك الجامعة، بغداد، العراق.

2مركز التقانة الأحيائية، جامعة النهرين،  بغداد، العراق.

الخلاصة

     تم التحري نوعياً وكمياً عن الفلافينويدات في الكريب فروت العراقي. الكمية الكلية للفلافينويدات المعزولة من البذور والقشور كانت 3,6 ملغ و12,53 ملغ على التوالي لكل غرام واحد من المسحوق. الفعالية المضادة للميكروبات للمستخلص المائي والفلافينويدات المعزولة كلياً من البذور والقشور قد تم إختبارها على بكتريا إيجابية الغرام (المكورات العنقودية الذهبية, المكورات العنقودية البشروية), وعلى بكتريا سلبية الغرام (الإشريكية القولونية, الزائفة الزنجارية) وعلى الخمائر (المبيضات البيض) . يفتقد المستخلص المائي الفعالية المضادة للميكروبات ضد جميع البكتريا والخمائر , بينما الفلافينويدات الكلية أظهرت تأثير تثبيطي متوسط ضد بكتريا الاختبار والخمائر. هذا الاختلاف في التأثير التثبيطي بين المستخلص المائي والفلافينويدات الكلية قد يرجع إلى جوانب متعلقة بالتركيب  الجزيئي. 



alt

 

 

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.