Print
Chemistry: Study the Effect of Peganum Harmala Seeds Extracts to Protect Iron Alloy from Corrosion in Salt Media

 

Study the Effect of Peganum Harmala Seeds Extracts to Protect Iron Alloy from Corrosion in Salt Media

Hayfaa Abdulameer Abbas

Department of Chemistry, College of science, Baghdad University, Baghdad Iraq.

Abstract

This work describes the inhibition effect of different concentration of an aqueous extract of Peganum harmala seed on the corrosion of carbon steel in 3.5 % sodium chloride solution using potentiostatic polarization techniques at the temperature range of 25°C to 55°C. The result show that inhibition efficiency increased with increasing concentration of the inhibitor extracts and temperature. The adsorption of inhibitor on carbon steel surface was fit into Langmuir adsorption isotherm. Kinetic and thermodynamic parameters governing the corrosion and adsorption process were calculated and discussed.

دراسة تأثير المستخلص المائي لبذور الحرمل في حماية سبائك الحديد من التأكل في الاوساط الملحية

هيفاء عبد الأمير عباس

قسم الكيمياء, كلية العلوم, جامعة بغداد, بغداد, العراق.

الخلاصة

 يصف هذا العمل تأثير تثبيط التآكل لتراكيز مختلفة من المستخلص المائي لبذور الحرمل على حديد الكاربون في محلول 3,5% من كلوريد الصوديوم باستعمال تقنية المجهاد الساكن وفى مدى من درجات الحرارة 298-328 كلفن . اظهرت النتائج ان  كفاءة التثبيط تزداد بزيادة تراكيز المثبط الستخلص ودرجة الحرارة . عملية الامتزاز للمثبط على سطح المعدن تخضع لمتساوي حرارة لنكماير ، المعاملات الحركية والثثرموديناميكية المصاحبة لعملية التآكل والامتزاز تم حسابها ومناقشتها.


alt