Photo Photo Photo Photo Photo Photo
Print
E-mail
Biotechnology: EFFECT OF ALCOHOLIC ANASTATICA HIEROCHUNTICA EXTRACT ON SOME BIOCHEMICAL AND HISTOLOGICAL PARAMETERS IN ALLOXAN INDUCED DIABETIC RATS

 

Effect of alcoholic Anastatica hierochuntica extract on some biochemical and histological parameters in alloxan induced diabetic rats

Feryal Shaban, Hasan F Al-Azzawie ,Ali Sadiq Mohammed

Department of Biotechnology, College of Science, University of Baghdad. Baghdad- Iraq 

Abstract

   The methanolic extract of Anastatica hierochuntica was investigated for its antidiabetic effect in male Albino rats. Blood glucose levels, lipids profile were significantly reduced in all treated group of alloxan diabetic rats in comparison to their pre-treatment values, in addition to, intake of orally dose of 100 mg/kg b.w of methanolic extract daily for four consecutive weeks to diabetic rats significantly decreased the activity levels of all those biomarker liver damage enzymes (S.GOT, S. GPT and S.ALP), and restored it to normal values. Levels of SOD activity were significantly decreased in diabetic rats compared with the healthy group, but these levels increased significantly to a value similar to the healthy rat when treated with a daily single dose of Anastatica hierochuntica extract ( 100mg/kg b.w) for four weeks. The same pattern was seen with another antioxidant enzyme GPx, its levels significantly decreased in diabetic and increased when the animals fed on the extract daily for four weeks. Histopathological observations in both pancreas and liver rat's tissues revealed that methanolic Anastatica hierochuntica extract was non-toxic and regenerated the toxic effects of alloxan. In conclusion the decreased blood glucose accompanied with decreased lipid profile and changes in the activities of the antioxidant enzymes SOD and GPx, in addition to biomarker liver damage enzymes showed the antidiabetic, hypolipidmic and a potent antioxidant agent.

 

 

    تأثيرالمستخلص الكحولي لنبات كف مريم على بعض المتغيرات البايوكيميائية والسايتولوجية

في الجرذان المصابة بالسكري المستحدث بالالوكسان

فريال شعبان منسي , حسن فياض العزاوي ,علي صادق محمد

قسم التقنيات الاحيائية، كلية العلوم، جامعة بغداد، بغداد– العراق.

الخلاصة

تم دراسة تاثير المستخلص الكحولي لنبات كف مريم على جرذان اصحاء واخرى مصابة بالسكر المحدث عن طريق حقنها بمادة الالوكسان, اظهرت النتائج ان تناول100 ملغم / كيلوغرام من وزن الجرذ من المستخلص الكحولي للنبات له تاثير معنوي على خفض مستويات سكر الكلوكوز والكولستيرول والدهون الثلاثية عند الجرذان المصابة بالسكر المستحدث بالالوكسان بعد مرور اربعة اسابيع , مقارنة بالمجموعة غير المعالجة ,كذلك تبين ان للمستخلص تاثير وقائى لانزيمات الكبد اذ انخفضت مستويات فعالية هذه الانزيمات الى مستويات مقاربة لمجموعة السيطرة كذلك لوحظ امتلاك المستخلص لفعالية مضادة للاكسدة من خلال تاثيره على مستويات انزيمات السوبر دايميوتيز SOD وانزيم الكلوتاثايون بيروكسديز GPx , اذ لوحظ انخفاض مستويات هذه الانزيمات عند الجرذان المصابة بالسكري مقارنة بمجموعة الجرذان الطبيعية ,لكن عند تناول تناول100 ملغم / كيلوغرام من وزن الجرذ من المستخلص الكحولي للنبات لمدة اربعة اسابيع له تاثير معنوي على رفع مستويات تلك الانزيمات الى مستويات مقاربة للجرذان الاصحاء. بينت الدراسات النسيجية للبنكرياس والكبد ان للمستخلص الكحولي للنبات تاثيرات على خلايا بيتا لبنكرياس الجرذان المصابه بالسكر بعد تناولها لجرعة المستخلص لمدة اربعة اسابيع, اذ ادى الى تحسن الصوره الهستولوجية لانسجة البنكرياس و تحفيز ظهور خلايا بيتا وتزايد اعدادها مقارنة بالجرذان المصابة بالسكر وغير المعالجة بمستخلص النبات,كذلك لوحظ امكانية المستخلص النباتي على حماية الكبد من التاثيرات السمية للالوكسان.


 



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.