Photo Photo Photo Photo Photo Photo
Print
E-mail
Biotechnology: EXTRACTION AND PARTIAL PURIFICATION OF PEROXIDASE FROM LOCAL LYCOPERSICON ESCULENTUM

 

EXTRACTION AND PARTIAL PURIFICATION OF PEROXIDASE FROM LOCAL LYCOPERSICON ESCULENTUM

 

Asmaa Mohammed Soud

Department of Biotechnology, College of Science, University of Baghdad. Baghdad- Iraq.

Abstract

An investigation was conducted to evaluate the peroxidase enzyme in local tomato included tomato’s skin and flesh for each green, semi ripe, ripe and whole tomato fruit. The results indicated the highest peroxidase specific activity was in the whole tomato fruit 16 unit / mg protein . The sodium acetate 0.1M buffer was the best extraction solution of peroxidase from tomato fruit and specific activity was 32 unit \ mg protein protein. The enzyme was purified in to two steps including precipitation by ammonium sulfate with 85 % saturation followed by ion exchange chromatography on DEAE – Sephadex – A 50 which showed 6 as fold of purification and 53.7 % as enzymatic yield .

استخلاص انزيم البيروكسيديز الذائب من ثمرة الطماطة المحلية
Lycopersicon esculentum L. وتنقيته جزئيا

اسماء محمد سعود

قسم التقنيات الاحيائية، كلية العلوم، جامعة بغداد. بغداد - العراق

 الخلاصة

     اكدت النتائج المستحصلة للتحري عن وجود انزيم البيروكسيديز في أجزاء ثمرة الطماطة المحلية والتي اشتملت على القشور والجزء اللحمي لكل من الطماطة الخضراء ومتوسطة النضوج والحمراء والطماطة الحمراء الكاملة. وان اعلى فعالية نوعية للانزيم تركزت في المستخلص الخام لثمرة الطماطة الكاملة ، اذ بلغت 16 وحدة / ملغم . بروتين باستخدام دارئ خلات الصوديوم ذو تركيز 0.1 مولار ورقم هيدروجيني 6.5. وكان محلول خلات الصوديوم الدارئ بتركيز 0.1 مولار ورقم هيدروجيني 5.5 هو الانسب لاستخلاصه مقارنة مع محاليل الاستخلاص المختلفة ، حيث بلغت اعلى فعالية نوعية له 32 وحدة / ملغم . بروتين .

نقي انزيم البيروكسيديز بخطوتين شملت الاولى الترسيب بكبريتات الامونيوم بنسبة اشباع 85% تلتها خطوة المبادل الايوني باستعمال عمود DEAE-Sephadex A-50 حيث بلغ عدد مرات التنقية 6 مرة وبحصيلة انزيمية 53.7% .

 

 

 

 

alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.