Photo Photo Photo Photo Photo Photo
Print
E-mail
Biology: Evaluation of the antibacterial effects of Eucalyptus camaldulensis L., Glycyrrhiza glabra L. and Morus nigra L. extracts against some pathogenic bacteria in vitro

 

Evaluation of the antibacterial effects of Eucalyptus camaldulensis L., Glycyrrhiza glabra L. and Morus nigra L. extracts against some

 pathogenic bacteria  in vitro

Ban A. J. Sidkey*, Afrah H. Omran

Central Environmental Laboratory, College of Science, University of Baghdad, Baghdad, Iraq.

Abstract

     This study aimed to test the effect of using different concentrations of three different plants extracts to inhibit the growth of gram negative and gram positive  bacteria by two technics. Eucalyptus camaldulensis bark, Glycyrrhiza glabra rhizomes and Morus nigra leaves  ethanolic extract at (0,20,30,40 and 50 mg/ml) were used. The antimicrobial activity and the biofilm inhibition assay used with these extracts showed positive effect in inhibiting the growth of bacteria.  E.amaldulensis extract showed the higher effect than G. glabra and M.nigra extracts in antimicrobial activity assay, while the effect of E. camaldulensis extract in biofilm inhibition  assay was higher than G. glabra that was higher than M. nigra extracts for both gram negative and positive bacteria. These results confirmed the effect of  E. camaldulensis, G. glabra and M. nigra  extracts on retarding the growth of bacteria.   

Keywords: Antibacterial, Eucalyptus camaldulensis L., Glycyrrhiza glabra L., Morus  nigra L.

قياس التأثيرات المضادة للبكتريا لمستخلصات اليوكالبتوس و السوس و التوت الأسود

 ضد بعض انواع البكتريا الممرضة مختبريا    

بان عبدالجبار صدقي* ، افراح حاتم عمران

المختبر البيئي المركزي، كلية العلوم، جامعة بغداد، بغداد، العراق.

الخلاصة                                                                                                                                        

     هدفت هذه الدراسة الى اختبار تأثير استخدام تراكيز مختلفة من ثلاثة مستخلصات نباتية لتثبيط نمو البكتريا السالبة لصبغة كرام و البكتريا الموجبة لكرام بطريقتين . تم استخدام المسخلص الكحولي لقلف اليوكالبتوس و رايزومات السوس و اوراق التوت الأسود بالتراكيز (0 و 20 و 30 و 40 و 50 ملغرام لكل مللتر). اظهرت النتائج باستخدام قياس الفعالية البايولوجية و تكوين الغشاء الحيوي وجود تأثير ايجابي لهذه المستخلصات في تثبيط نمو البكتريا. كان لمستخلص اليوكالبتوس التأثير الاعلى من السوس و التوت الاسود في قياس الفعاللية البايولوجية, في حين اظهر  مستخلص اليوكالبتوس في قياس تثبيط تكوين الغشاء الحيوي تأثيرا اكبر من السوس و بدوره كان اكثر من التوت الاسود لكل من البكتريا السالبة و الموجبة لصبغة كرام. اثبتت هذه النتائج التأثير الفعال لمستخلصات اليوكالبتوس و عرق السوس و التوت الاسود في تثبيط نمو البكتريا. 



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.