Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: Methicillin resistance and enterotoxigenicity of Staphylococci isolated from milk and white cheese in Iraq

 

Methicillin resistance and enterotoxigenicity of Staphylococci isolated from milk and white cheese in Iraq

Marwa. H. Al-Khafaji 1*, May.T. Flayyih1, Majeed. A. Sabah2

1Depatment of Biology, College of Science, University of Baghdad, 2Biotechnology Research Center, Al-Nahrain University, Baghdad, Iraq.

Abstractr

   Two hundred staphylococcal isolates isolated from milk and white cheese samples, which were collected from local markets in Baghdad. The predominant species was Staphylococcus aureus 97 isolates (48.5%), followed by S.chromogenes 82 (41%) and 21 (10.5%) S.epidermidis isolates. The pattern of antibiotic susceptibility of Coagulase Positive Staphylococci (COPS) and Coagulase Negative Staphylococci (CONS) isolates to 3 antibiotics (Methicillin, Tetracyclin and Vancomycin) was determined using disc diffusion method; the results revealed that 80 S. aureus isolates (82.47%) found to be methicillin resistant (MRSA) while 8 isolates (8.24%) were vancomycin resistant (VRSA) and 18 S. aureus isolates (18.5%) resist tetracycline antibiotic. Sixty four CONS isolates (62.13%) were methicillin resistant, 28 CONS isolates (27.18%) resist tetracycline, and 5 CONS isolates (4.85%) were vancomycin resistant. Suckling mouse bioassay was tested to investigate the staphylococcal enterotoxin biological activity. Results showed that 131 isolates which constitutes 65.5% of the examined isolates, gave a positive result. Both COPS and CONS isolates were shown to be enterotoxigenic, COPS represented by S. aureus species occupied the higher ratio of the enterotoxigenic staphylococci, 86 S.aureus isolates (65.64% of the enterotoxigenic staphylococci) gave the positive ratio of the intestine weight to the body weight which was ≥ 0.083 while 45 CONS isolates (34.35%) were enterotoxin producers. These toxins were thermostable staphylococcal enterotoxins which gave the same toxic effect after heating to 100°C for 30 minutes.

مقاومة المثيسيلين وانتاج السموم المعوية من المكورات العنقودية المعزولة من الحليب و الجبن الأبيض في العراق

مروى حميد الخفاجي1*، مي طالب فليح1، مجيد ارشيد سباح2

1 قسم علوم الحياة، كلية العلوم، جامعة بغداد، 2 مركز بحوث التقنيات الأحيائية، جامعة النهرين، بغداد، العراق.

الخلاصة:

   عزلت 200 عزلة من المكورات العنقودية من عينات الحليب والجبن الأبيض التي تم جمعها من الأسواق المحلية في بغداد، وكانت المكورات العنقودية الذهبية Staphylococcus aureus هي الأكثر شيوعا في العينات إذ بلغ مجموع العزلات 97 عزلة (48.5%)، تلاها النوع S.chromogenes 82 عزلة (41%) ثم النوع S.epidermidis 21 عزلة (%10.5). تم تحديد اختبار الحساسية لعزلات المكورات العنقودية الموجبة و المكورات العنقودية السالبة للإنزيم المخثر للبلازما لثلاث من مضادات الحياة (المثيسيلين، التتراسايكلين، والفانكومايسين) باستخدام طريقة الانتشار بالأقراص. أظهرت النتائج أن 80 عزلة S. aureus (%82.47) كانت مقاومة للمثيسيلين بينما كانت 8 عزلات مقاومة للفانكومايسين و 18 (%18.5) عزلة من S. aureus مقاومة لمضاد الحياة تتراسايكلين. بينما كانت 64 عزلة (%62.13) من المكورات العنقودية السالبة للإنزيم المخثر للبلازما مقاومة للمثيسيلين و 28 عزلة (%27.18) مقاومة للتتراسايكلين و 5 عزلات(4.85%) مقاومة للفانكومايسين. تم اختبار تجريع الفئران الرضيعة في التحري عن الفعالية الحيوية للسموم المعوية للمكورات العنقودية واظهرت النتائج ان 131 (65.5%)عزلة انتجت سموما معوية فاعلة احيائيا. بينت النتائج أن كلا من المكورات العنقودية الموجبة و السالبة للإنزيم المخثر للبلازما كانت منتجة للسموم المعوية، وقد شكل النوع S. aureus 65.64% من المجموع الكلي للعزلات المنتجة بينما كانت المكورات العنقودية السالبة للإنزيم المخثر للبلازما منتجة للسموم المعوية بنسبة %34.35 ، وتم اختبار ثبات هذه السموم في ظروف الحرارة العالية وأكدت النتائج إن هذه السموم المعوية ثابتة بالحرارة إذ بقيت فعالة إحيائيا حتى بعد تعرضها للتسخين لمدة 30 دقيقة في درجة حرارة100°C .



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.