Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: Determination of Heavy Metals in Imported Canned Fish that Sold in Baghdad Markets

 

Determination of Heavy Metals in Imported Canned Fish that Sold in Baghdad Markets

Mohammed. N. Al-Azzawi, Liqaa. H. Al-Ani*

Department of Biology, College of Science, University of Baghdad, Baghdad. Iraq.

Abstract

The concentrations of Pb, Zn, Hg and Cu were determined in  twenty sample of canned fish, samples were collected with different origin with two meals from local markets at Baghdad city for the period  (October 2012-February 2013),results of study were appeared variation in mercury concentration of canned fish between November and February .The highest concentration of mercury  (0.1 mg/kg) was observed in “Hawesta” brand and “Ocean wave” ” brand  , the lowest average concentration for mercury 0.01ppm in “Habar”,”Durra” and ”Sayad” brand  during( Nov.2012-Feb.2013 ) and have not recorded any concentration for mercury  in “Yasmine” brand during (Nov. 2012-Feb. 2013).The maximum level of zinc reached in November. rather than in Febreuary ,Zn concentration  varied from (6.46-18.6 mg/kg )  and the lowest concentration  of Zn in canned fish from (0.010 - 0.370mg/kg). The results findings acceptable limit with Iraq standard.In this study we showed the concentration of copper varied from (0.073-10.216 mg/kg) .The highest concentration of copper (10.216mg/kg) was observed in “Habar” brand  the lowest concentration of copper (0.073mg/kg) was observed in “Durra” brand , “Founty”and”Herring fillets” were recorded 0.19 mg/kg and 0.16 mg/kg.

Keywords: heavy metals ,canned fish ,Baghdad

تحديد المعادن الثقيلة في الأسماك المعلبة المستوردة التي تباع في أسواق بغداد

محمد نافع العزاوي ، لقاء حازم العاني

قسم علوم الحياة ، كلية العلوم ، جامعة بغداد ، بغداد ، العراق

الخلاصة

   

    حددت تراكيز كل من الرصاص والزنك والزئبق والنحاس في عشرين عينة من الأسماك المعلبة، تم جمع عينات مختلفة المنشأ على وجبتين من الاسواق  المحلية في مدينة بغداد للفترة  ما بين (تشرين الاول 2012-كانون الاثاني 2013)..اظهرت نتائج الدراسةاختلاف في تركيز الزئبق في الأسماك المعلبة بين تشرين الثاني وشباط حيث لوحظ أعلى تركيز لعنصر الزئبق(0.1 ملغ /كلغ) في Hawesta Alpha, Ocean wave واقل تركيز لعنصر الزئبق (0.01 ملغ/كلغ) في “Habar”,“Durra” ,“Sayad   للفترة مابين تشرين الثاني وشباط ولم يسجل اي تركيز للزئبق في علبة السردين"ياسمين".الحد الأعلى لتركيز الزنك الذي تم التوصل إليه في تشرين الثاني بدلا من شباط، وتركيز الزنك تفاوتت من(6،46 حتي 18،6 ملغم / كغم) وأقل تركيز لعنصر الزنك في الأسماك المعلبة تراوح من(0.010 -0.370ملغم/كلغ ) وكانت نتائج الدراسة موافقة للحدود المسموح بها في المواصفة العراقية.وفي هذه الدراسة أظهر تركيز النحاس اختلاف من (0.73-10،216 ملغ / كلغ). وقد لوحظ أعلى تركيز لعنصر النحاس(10.216ملغ/كلغ) في علبة".حبار". اما.Durra ""حيث سجلت اقل تركيز لعنصر النحاس 0.073 ملغ/كلغ ،بينما لوحظ في Founty و "”Herring Fillets حيث سجل تركيز النحاس  0.16 ملغ/كلغ و0.19 ملغ/كلغ

”Herring Fillets حيث سجل تركيز النحاس  0.16 ملغ/كلغ و0.19 ملغ/كلغ.



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.