Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: Study of the Interaction Effect Between Parsley Petroselinum crispum and Cadmium on Lipid Profile, Lipid Peroxidation and Catalase Activity of Albino Mice Males' Liver and Kidney

 

Study of the Interaction Effect Between Parsley Petroselinum crispum and Cadmium on Lipid Profile, Lipid Peroxidation and Catalase Activity of Albino Mice Males' Liver and Kidney

Huda A. Yousuf 1*, Fawzi S. Al-Zubaidi  1 ,

Waleed H. Yousif2

1 Department of Biology, College of Science, University of Baghdad, Baghdad, Iraq.

2 College of Applied Biotechnology, Al-Nahrain University, Baghdad, Iraq.

Abstract

This study was designed to investigate the effect of different cadmium concentrations on albino mice males' oxidative balance through lipid profile, malondialdehyde (MDA) concentration and catalase (CAT) activity estimation in liver and kidney. Parsley Petroselinum crispum was chosen to detect its effect as a natural antioxidant.

    Five groups of albino mice males (10 mice each) were treated with (0.0, 0.25, 0.5, 0.75 and 7.5) mg Cd/kg b.w. orally by using gavages needle for 60 days according to 5 days/week protocol, another five mice groups were treated with the same cadmium concentrations mentioned above and 0.1 ml of parsley Petroselinum crispum juice.

The results showed an adverse effect of cadmium on mice oxidative balance, while parsley showed an effective antioxidant effect which was revealed through lipid profile protection, MDA concentrations decrease and CAT activity increase. 

Keyword: cadmium, parsley Petroselinum crispum, lipid profile, malondialdehyde (MDA), catalase (CAT).

دراسة التأثير التداخلي بين نبات المعدنوس Petroselinum crispum والكادميوم على صورة  الدهون وبيروكسدة الدهون وفعالية إنزيم الكاتاليز في كبد وكلى ذكور الفئران البيض.

هدى عبد المسيح يوسف 1* ، فوزي شناوه الزبيدي 1 ، وليد حميد يوسف 2

1 قسم علوم الحياة، كلية العلوم، جامعة بغداد، بغداد، العراق.

2    كلية التقنيات الحيوية التطبيقية ، جامعة النهرين ، بغداد ، العراق.

الخلاصة:

صُمّمت هذه الدراسة للتحري عن تأثير التراكيز المختلفة من الكادميوم على التوازن التأكسدي لذكور الفئران البيض من خلال تقدير صورة الدهون وتركيز المالوندايالديهالد MDA وفعالية إنزيم الكاتاليز CAT في الكبد والكلى. تمّ اختيار المعدنوس Petroselinum crispum للكشف عن تأثيره كمضاد تأكسدي طبيعي. عومِلت خمس مجموعات من ذكور الفئران البيض مقسمة إلى عشرة فئران لكل مجموعة بتراكيز مختلفة من الكادميوم (0.0 و 0.25 و 0.5 و 0.75 و 7.5) ملغم كادميوم/ كغم وزن جسم بطريقة التجريع الفموي الإجباري لمدة 60  يوما بواقع 5 أيام في الاسبوع وخمس مجموعات أخرى بنفس التقسيم عومِلت بنفس تراكيز الكادميوم المذكورة أعلاه و 0.1 مل من عصير المعدنوس. أظهرت النتائج تأثيراً ضاراً للكادميوم على التوازن التأكسدي للفئران، بينما أظهر المعدنوس تأثيراً مضاداً للتأكسد والذي أتضح من خلال حماية صورة الدهون وانخفاض تركيز المالوندايالديهايد MDA وزيادة تأثير إنزيم الكاتاليز.



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.