Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Chemistry: Modification of poly maleic anhydride by addition of different aldo mono saccharides

 

Modification of poly maleic anhydride by addition of different aldo mono saccharides

 

Entesar O.Al-Tamimi* ,Thanaa M,Al-Mouamin, Zaidoon J.Kadoom

Department of Chemistry , College of science , University of Baghdad, Baghdad, Iraq

 

Abstract 

     This research includes new series of polymers were synthesized starting from polymerization of poly maleic anhydride (3), which were mono esterfication with absolute methanol to  give  polymer (4 ), then the  acid side chlorination with thionyl chloride to give polymer (5) , which was subjected to esterfication with two different protected sugar moiety (1 and 2 ) to afford modified polymers (6 and 7). Furthermore the hydrazide  polymers ( 8 and 9) were prepared through addition of hydrazine hydrate to polymers ( 6 and 7 ), which upon condensation with different free mono saccharides to give the target polymers( 10-13)  respectively. The prepared polymers identified by physical properties and spectral methods (FT-IR ,1H-NMR,13C-NMR) .

 

Keyword :. poly maleic anhydride, galactose , glucose

تحوير بولي انهدريد الماليك باضافة سكريات الدهايديه احاديه مختلفه

انتصار عبيد التميمي*، ثناء مهدي المؤمن، زيدون جواد كاظم .

قسم الكيمياء، كلية العلوم، جامعة بغداد، بغداد، العراق

 الخلاصة:

      يتضمن البحث تحضير سلسله جديده من المركبات البوليمريه تبدا من بلمرة بولي انهدريد الماليك (3) ومن ثم مفاعلته مع الميثانول المطلق للحصول على البولي استر (4) والذي بعد مفاعلته مع كلوريد الثايونيل اعطى البوليمر (5) , وعند مفاعلته مع نوعين من السكريات المحميه المختلفه (1و2) تم الحصول على نوعين من البوليمرات المحوره (6و7)  بالاضافه الى ذلك ومن خلال اضافة الهيدرازين المائي 90% الى (6و7) تم الحصول على البوليمرات (8و9) التي تم تكثيفها مع سكريات احاديه مختلفه للحصول على البوليمرات النهائيه( 10-13) على التوالي . تم تشخيص  بعض البوليمرات المحضرة بواسطة الخواص الفيزياؤيه والطرق الطيفيه  NMR)-(FT-IR, 1H-NMR,13C .



alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.