Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: Effect of Different Environmental and NutritionalFactors on Biosurfactant Production from Candida guilliermondii

 

Effect of Different Environmental and NutritionalFactors on Biosurfactant Production from Candida guilliermondii

Ahmed I. M. Joaad*andShatha S. Hassan

Department of Biology, College of Science, University of Baghdad

ABSTRACT

Yeast strain S9, which produceda high amount of biosurfactant, was isolated from pickledolive and identified as a strain of Candida guilliermondii using VITTEK 2 compact system, this strain was selected out of 13bioemulsifier producing strains. The effects of some environmental and nutritional factors on biosurfactant production were evaluated, the maximum value of E24% was observed at pH 4 which was 70% and the optimal temperature for biosurfactant production was 30 °C, E24% was 75%. Among different edible and heavy oils, the sesame oil and heavy oil 150 were the best carbon sources in production of biosurfactant, E24% was82% and 78% respectively and among different organic and inorganic nitrogen sources, the yeast extract was the best organic nitrogen source for biosurfactants production, E24% was 85%, while NaNo3 was the best inorganic nitrogen source for biosurfactants production, E24% was 80% and at the 7th day the maximum production of the emulsifier, E24% was 75% in shaking incubator at 150 rpm

تاثير مختلف العوامل البيئية والتغذوية على انتاج المستحلبات الحياتية من خميرةCandida guilliermondii

احمد عصام محمد جواد*و شذى سلمان حسن

قسم علوم الحياة, كلية العلوم , جامعة بغداد

الخلاصة:

عزلة الخميرة (S9) , و التي تتميز بانتاج عالي من المستحلب الحياتي , تم عزلها من الزيتون المخلل و تم تشخيصها على انها سلالة تابعة للنوع Candida guilliermondii باستخدام نظام VITTEK 2 compact. تم اختيار هذه السلالة من بين ثلاثة عشر عزلة تم اختبار قدرتها على انتاج المستحلب الحياتي باستخدم طريقة قياس النسبة المئوية للاستحلاب( Emulsification Index 24 (E24 %)) و تم تقييم تاثير عدد من العوامل البيئية و التغذوية على انتاج المستحلب الحياتي من العزلة اعلاه حيث وجد ان اعلى قيمة لانتاج المستحلب الحياتي كان عند قيمة اس هيدروجيني بلغت 4 حيث كان E 24 % عندها 70% فيما كان زيت السمسم و الزيت الثقيل 150 افضل مصادر الكاربون لانتاج المستحلب و بقيم E24% بلغت 82% و 78% على التوالي. من بين عدد من مصادر النيتروجين العضوية و اللاعضوية , كان NaNo3 افضل مصدر نيتروجين لاعضوي حيث بلغت قيمة( E24% ) 80% و من بين مصادر النيتروجين العضوية كانت مستخلص الخميره yeast extract  الافضل و بقيمة E24% بلغت 85%. درجة الحرارة المثلى لانتاج المستحلب كانت 30 درجة مئوية و بلغ عندها الاستحلاب 75% في حين كانت افضل فترة حضانه لانتاجالمستحلب سبعة ايام و بلغ عندها الاستحلاب 76% وبسرعة دوران بلغت 150 دوره\دقيقة.

 

 

 

alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.