Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biotechnology: Optimum conditions for Invertase production from Saccharomyces cerevisiae using solid state fermentation

 

Optimum conditions for Invertase production from Saccharomyces cerevisiae using solid state fermentation

Ali Jabbar Resheg AL-Sa'ady

Biotechnology Department, College of Science, University of Baghdad, Baghdad, Iraq.

Abstract

Three Saccharomyces cerevisiae isolates from different sources (China, Turkey and Egypt) were screened by culturing on solid state fermentation to select the most efficient isolate for invertase production. S. cerevisiae from China was high specific activity 34.7 U/mg. The optimum conditions for enzyme production from this isolate were determined by using a medium composed of wheat bran moisten with 1:0.5 (v:w) corn steep liquor as nitrogen source at initial pH 5.0 for 5 days at 30OC.

تحديد الظروف المثلى لإنتاج انزيم الانفرتيز من خميره الخبز  Saccharomyces cerevisia باستخدام تخمرات الحالة الصلبة

علي جبار رشك الساعدي

قسم التقنيات الأحيائية, كلية العلوم, جامعة بغداد, بغداد, العراق

الخلاصة

ثلاث عزل من خميره الخبز Saccharomyces cerevisiae  المأخوذة من مصادر مختلفة (الصين, تركيا ومصر) غربلت واختبرت كفاءتها لإنتاج انزيم الانفرتيز باستخدام تخمرات الحالة الصلبة. وجد ان عزله خميره الخبز Saccharomyces cerevisiae المأخوذة من المصدر الصيني كانت اكثر كفاءة لإنتاج انزيم الانفرتيز مع فعالية نوعيه 34.7 وحده /ملغرام. حددت الظروف المثلى لإنتاج الانزيم من خميره الخبز وكان باستخدام نخاله الحنطة كوسط انتاجي ورطب هذا الوسط بمستخلص نقيع الذرة كمصدر نيتروجيني وبنسبه ترطيب 1:0.5 (وزن :حجم) وبرقم هيدروجيني 5 ومده حضانة 5 ايام وبدرجه حراره 30 درجه مئويه.

 

 


alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.