Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: Effect of Aqueous Extract of Red Tea (Hibiscus sabdariffa L) on Blood Parameters and Oxidative Stress in white rabbits Male (Oryctolagus cuniculus)

 

Effect of Aqueous Extract of Red Tea (Hibiscus sabdariffa L) on Blood Parameters and Oxidative Stress in white rabbits Male (Oryctolagus cuniculus)

Su’adod Osama Al-Khateeb

Department of Biology, College of Education Pure Sciences, Anbar University, Al-Anbar, Iraq  

Abstract

This study was designed to investigate the effect of red tea extract antioxidant in male albino rabbits exposed to oxidative stress-induced by hydrogen peroxide with drinking water. Was used in this study, 24 animals from male albino rabbits were randomly divided into four groups, each group included 6 animals ranged between 1-1.5 kilo weights, weights and close, as were the various transactions to transactions for the duration of the 30-day experiment. The results showed a significant decrease (P≤0.05) in the packed cell volume and the value of hemoglobin and platelets with a significant decrease in the number of red blood cells, with a significant increase in the total number of blood cells eggs and morally rise in the percentage in the number of blood cells white granular with a rise in the percentage of lymphocytes and a decrease in the percentage in the number of single cell nucleus and a significant decrease (P≤0.05) in platelet value in the blood of rabbits treated with hydrogen peroxide to H2O2 when compared with a healthy control. Also, it was noted that there was a significant increase in the treatment of red tea a concentration of 125 with hydrogen peroxide H2O2 in the size of the packed cell volume and the value of hemoglobin with no significant rise in the number of red blood cells and platelets, and the percentage in the total number of white blood cells granular It was also observed a decrease significantly (P≤0.05) in the percentage of lymphocytes and single cell compared with hydrogen peroxide H2O2 group alone. Treatment did not lead to aqueous extract alone, aqueous extract of red tea a concentration of 125 mg / kg of body weight to significant differences compared with the control group. It was also noted that  aqueous extract of red tea cause an improvement in the value of hemoglobin and other physiological parameter by preventing the accumulation of free radicals of oxygen and maintain them from harmful effect of hydrogen peroxide in all treatment with red tea.

تأثير المستخلص المائي للشاي الأحمر (Hibiscus sabdariffa L) على المعايير الدموية والكرب التأكسدي في ذكور الأرانب البيض ((Oryctolagus cuniculus.

سؤدُد أسامة الخطيب

قسم علوم الحياة , كلية التربية للعلوم الصرفة , جامعة الانبار , الأنبار , العراق

الخلاصة

صُمِمت هذه الدراسة لمعرفة تأثير مستخلص الشاي الاحمر كمضاد أكسدة في ذكور الأرانب البيض المعرضة للإجهاد التأكسدي المستحدث ببيروكسيد الهيدروجين مع ماء الشرب. وقد استعملت في هذه الدراسة 24 حيواناً من ذكور الارانب البيضAlbino rabbits male  ، قسمت عشوائياً إلى 4 مجموعات تضمنت كل مجموعة 6 حيوانات وتراوحت أوزانها ما بين1-1.5  كيلو, وبأوزان متقاربة ، إذ تم معاملاتها بالمعاملات المختلفة طيلة مدة التجربة البالغة 30 يوماً. فقد أظهرت النتائج انخفاضاً معنوياً (0.05P) في حجم خلايا الدم المرصوصة وقيمة الهيموكلوبين و الصفيحات الدموية مع وجود انخفاض معنوي في عدد كريات الدم الحمر, مع وجود ارتفاع معنوي في العدد الكلي لخلايا الدم البيض و ارتفاعاً معنوياً في النسبة المئوية في عدد خلايا الدم البيض الحبيبية مع وجود ارتفاع في النسبة المئوية لعدد الخلايا اللمفاوية وانخفاضا في النسبة المئوية في عدد الخلايا وحيدة النواة و انخفاضاً معنوياً (0.05P) في قيمة الصفائح الدمية في دم الارانب المعاملة ببيروكسيد الهيدروجين بـ H2O2 عند المقارنة مع مجموعة السيطرة السليمة. ولوحظ ايضاً بأنّ هناك زيادة معنوية في معاملة الشاي الاحمر بتركيز 125 مع بيروكسيد الهيدروجين   H2O2 في حجم خلايا الدم المرصوصة وقيمة الهيموكلوبين مع وجود ارتفاع  معنوي في عدد كريات الدم الحمر والصفيحات الدموية و النسبة المئوية في العدد الكلي لخلايا الدم البيض الحبيبية ولوحظ كذلك انخفاضاً معنوية (0.05P)  في النسبة المئوية للخلايا اللمفية ووحيدة الخلية مقارنة مع مجموعة بيروكسيد الهيدروجين H2O2 لوحده . ولم تؤدِّ المعاملة بالمستخلص المائي لوحده ، مستخلص الشاي الاحمر بتركيز 125 ملغم/كغم من وزن الجسم إلى فروق معنوية مقارنة مع مجموعة السيطرة . ولوحظ كذلك إنّ إعطاء المستخلص المائي للشاي الاحمر سبب تحسناً في كمية الهيموكلوبين والمعايير الفسلجية الاخرى من خلال منع تراكم الجذور الحرة للأوكسجين والمحافظة عليها من الأذى الناتج عن بيروكسيد الهيدروجين في جميع المعاملات التي عوملت فيها الارانب بالشاي الاحمر.


alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.