Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biotechnology: Decolorization of Reactive Dyes by Spore-bound Laccase from Local Isolate of Bacillus sp.

 

Decolorization of Reactive Dyes by Spore-bound Laccase from Local Isolate of Bacillus sp.

Ali J. R. AL-Sa'ady*, Yassamin N. Shukur, Mohammed A. Hamod

Department of Biotechnology, College of Science, University of Baghdad, Baghdad, Iraq

Abstract

Utilization of bacterial activity for decolorization of coloured products is one the most promising industrial strategy, as an eco-sustainable and cost-competitive alternative to physicochemical methods. Laccase production from Bacillus sp. was studied for its decolorization influences on different dyes (Indian ink, Brilliant green, Bromothymol blue, Crystal violet, Safranin, Bromophenol blue, Methelen blue, Giemsa stain, Nigrosin, Toluidin blue, Neutral red, Phenol red, Hanna, Blood, Bengal rose B, Bromkresol green, 4-Bromoaniline, Aniline blue, 2,6-Dichlorophenol invophenol, Curcumin, Acridine orange, Indigo carmine, Xylene cynol FF,10G, Alizarine yellow GG and Kongorose). After 5 days of incubation of the spore-bound laccase with different dyes, the maximum decolorization have seen in toluidin blue (89%), neutral red (84%), and indigo carmine (83%), brilliant green (82%) and acridine orange (82%), while the final percentage of degradation of other dyes were less than 65%. However, no additional redox mediator was added to the reaction, which suggests that this enzyme could be used in industries for effluents treatment. In addition, our results indicate that the percentage of decolonization have decreased as the dyes concentrations were increased.

الإزالة اللونية للأصباغ الفعالة بواسطة انزيم اللاكييز المرتبط بالسبور المنتج من العزلة المحلية Bacillus sp.

علي جبار رشك الساعدي*, ياسمين ناهل شاكر, محمد عبد اللطيف حمود

قسم التقنيات الاحيائية، كلية العلوم، جامعة بغداد، بغداد, العراق

الخلاصة

 

الاستفادة من النشاط البكتيري لإزالة اللون من المنتجات الملونة هو احد الاستراتيجيات الصناعية الواعدة، كبديل بيئة مستدامة وتنافسية من حيث التكلفة للطرق الفيزيائية. تمت دراسة التأثيرات المختلفة لأنزيم اللاكييز المرتبط بالسبور المنتج من بكتيريا Bacillus sp. على إزالة الألوان للأصباغ المختلفةIndian ink, Brilliant green, Bromothymol blue, Crystal violet, Safranin, Bromophenol) blue, Methelen blue, Giemsa stain, Nigrosin, Toluidin blue, Neutral red, Phenol red, Hanna, Blood, Bengal rose B, Bromkresol green, 4-Bromoaniline, Aniline blue, 2,6-Dichlorophenol invophenol, Curcumin, Acridine orange, Indigo carmine, Xylene cynol FF,10G, Alizarine yellow GG and (Kongorose . بعد خمس أيام من حضن انزيم اللاكييز البوغي مع الاصباغ المختلفة، فأن الحد الاعلى لإزالة اللون كان في toluidin الأزرق (89٪) و neutral red (84%) و indigo carmine (83٪) و brilliant green (82٪) وacridine orange (82٪) ، في حين كانت النسبة النهائية لتحطم الأصباغ الأخرى أقل من 65٪. لم يتم اضافه أي وسيط لعملية الأكسدة والاختزال ، وهذا يشير إلى أن هذا الإنزيم يمكن أن يستخدم في الصناعات لمعالجة النفايات السائلة. بالإضافة إلى ذلك، اشارت النتائج إلى انخفاض نسبة الإزالة عند زيادة تراكيز هذه الأصباغ.

 

 

alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.