Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Biology: EFFECT OF SOME CHEMICAL AND PHYSICAL FACTORS ON THE COCCI SHAPE FORMATION OF HELICOBACTER PYLORI ISOLATED FROM PATIENTS WITH DUODENUM ULCER

 

EFFECT OF SOME CHEMICAL AND PHYSICAL FACTORS ON THE COCCI SHAPE FORMATION OF HELICOBACTER PYLORI ISOLATED FROM PATIENTS WITH DUODENUM ULCER

 

Hala Mouyed Radif, Dhuha Saad Saleh

         Departement of biology, College of science, University of Baghdad.Baghdad-Iraq

 

Abstract

     Helicobacter pylori was islotaed localy from patients with Duodenal Ulcer. Two biopsies were taken from each patient, the first used for isolation of H. pylori using ski row medium, the second used for rapid urease test. Optimum growth temperature was 37 cْ. Isolated H. pylori was identified according to bacterial shape, graw stain, biochemical test, sensitivity to cephalothin & resistance to nalidixic acid. The result showed that component of culture media, light, & oxygen are important factors affecting Hansformed from spiral to coccoid shapes. It has been noticed that using Brain – heart infusion a gar and blood a gar base with growth supplement give &5% blood, percentage transformation to coccoid shape was less than using the same culture media without blood and growth supplements. Results indicated that avoiding exposure of culture media to light and oxygen (more than 5%) maintain spiral shape of H. pylori for 20 – 30 days when stored at 4 cْ taking in consideration a pH of (6.9 – 8).


 

تأثير بعض العوامل الكيميائية والفيزيائية على تكوين الاشكال المكورة لبكتريا Helicobacter pylori المعزولة من المرضى المصابين بقرحة الاثنى عشري

 

حلا مؤيد رديف ، ضحى سعد صالح

قسم علوم الحياة، كلية العلوم، جامعة بغداد. بغداد- العراق

 

الخلاصة

        تضمنت الدراسة عزل جرثومة Helicobacterpylori من المرضى المصابين بقرحة الاثنى عشر ودراسة ظاهرة تحول الخلايا من الاشكال الحلزونية الى الاشكال المكورة والعوامل المؤثرة, اذ عزلت الجرثومة من الخزعات النسيجية المأخوذة من مرضى يعانون من قرحة الاثنى عشر (Duodenal ulcer) استخدمت عدة طرق لتشخيص الجرثومة في الخزعة النسيجية, اخذت خزعتان نسيجيتان من كل مريض, استخدمت الاولى في عزل جرثومة H. pylori باستخدام وسط سكرو (Ski row medium) بينما استخدمت الخزعة النسيجية الثانية في اختبار انظيم اليورياز السريع, كانت درجة الحرارة المثلى للنمو 37م, واظهرت الجرثومة مقاومة المضاد الحيوي نالدكسك اسد (Nalidixic Acid) وحساسية اتجاه المضاد الحيوي سيفالوثين (Cephalothin). تم تشخيصها اعتمادا على شكلها وتفاعلها مع صبغة كرام, والصفات الكيمو حيوية, وقد بينت النتائج ان مكونات الوسط الزرعي والضوء والاوكسجين من اهم العوامل التي تساعد على عملية تحول الاشكال الحلزونية الى الاشكال المكورة لجرثومة H. pylori خلال مدة الحضن والخزن, فقد لوحظ عند استخدام وسط اغار نقيع الدماغ – القلب, ووسط اغار الدم الاساسي المضاف اليهما دم بشري متحلل بنسبة (5%), واضافات النمو يتم الحصول على الاشكال المكورة بنسبة اقل مما لو استخدمت الاوساط الزرعية ذاتها لكن بدون اضافة الدم واضافات النمو. وللمحافظة على حيوية جراثيم الهليكوبكتر وعلى شكلها الحلزوني لمدة زمنية اطول قد تصل الى (20 – 30) يوماً عند خزنها بدرجة حرارة (4) ْم, يجب عدم تعريض الاوساط الزرعية الى الضوء والاوكسجين بنسبة اعلى من (5%), كذلك مراعاة ان تكون باءهاء (PH) الوسط (8-6.9).








alt

 

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.