Photo Photo Photo Photo Photo Photo

Print
E-mail
Tropical Biological: DETECTION OF MICROBIAL AND CHEMICAL QUALTIY OF SOME CARBONATED DRINKS AND JUICES THAT ARE AVAILABLE IN LOCAL MARKETS

 

DETECTION OF MICROBIAL AND CHEMICAL QUALTIY OF SOME CARBONATED DRINKS AND JUICES THAT ARE AVAILABLE IN LOCAL MARKETS

 

M.T.Al- Mossawi, M.A.Al-Soufi, R.A. Aziz*

Center for Market Research & Consumer Protection, University of Baghdad. Baghdad. Iraq.

*Department of Science, College of Basic Education, University of Al- Musansiriyah. Baghdad. Iraq 

Abstract

The study was aimed to Detection of microbial and chemical qualtiy for 16 samples of carbonated drinks and juices locally prepared and imported that are available in local markets, the results shows that the canned samples were free from microbial contamination, while the microbial contamination limit of uncanned juices samples P17, P18, P19, P20 were do not fit Iraqi standard specifications and contains coliform bacteria, but did not contains Staphylococcus aureus, Salmonella Spp, Mold and yeast for the anothers samples P5, P6, P7, P8, P9, P10, P11, P12, P13, P14, P15, P16. The results of thin layer Chromatography by silica gel shows no compatible Rf value of the samples P9, P10, P17, P18, P19, P20 with the standard samples that were used for comparison, while full compatible Rf values appears for the anothers samples P5, P6, P7, P8, P11, P12, P13, P14, P15, P16. The results of the optical density using spectrofotometric technique at wave leanth 400 - 600 nm to determine λ max of selected samples P9, P10, P17, P18, P19, P20 were not compatible with the standard samples, while the value of the anothers samples P5, P6, P7, P8, P11, P12, P13, P14, P15, P16 were compatible with the standard samples that used for comparison.

 

الكشف عن النوعية المايكروبية والكيميائية لبعض المشروبات الغازية والعصائر المتوافرة في الأسواق المحلية 

منى تركي الموسوي، محمد عبد الرزاق الصوفي، رغد اكرم عزيز*

مركز بحوث السوق وحماية المستهلك، جامعة بغداد. بغداد – العراق.

*كلية التربية الاساسية ، كلية العلوم، الجامعة المستنصرية. بغداد- العراق. 

الخلاصة

هدفت الدراسة الى الكشف عن النوعية المايكروبية والكيميائية لـ 16 عينة من المشروبات الغازية والعصائر المحلية والمستوردة المتوافرة في الاسواق المحلية، وقد بينت النتائج خلو العينات المعلبة من التلوث الميكروبي في حين كان التلوث المايكروبي لعينات العصير غير المعلب P17، P18، P19، P20 خارج حدود المواصفة القياسية العراقية اضافة الى احتوائها على بكتريا القولون بينما لم يلاحظ وجود بكتريا المكورات العنقودية الذهبية وبكتريا السالمونيلا والاعفان والخمائرفي العينات الاخرى P5، P6، P7، P8، P9 ، P10، P11، P125، P13، P14، P15، P16. واظهرت نتائج الترحيل بهلام السليكا بوساطة تقنية كروماتوغرافي الطبقة الرقيقة عدم تطابق قيمة Rf للعينات P9، P10، P17، P18، P19، P20 مع النماذج القياسية المستخدمة للمقارنة، بينما وجد تطابق تام لقيمة Rf لبقية العينات P5، P6، P7، P8، P11، P12، P13، P14، P15، P16 مع نماذج المقارنة ذاتها، كما بينت نتائج الامتصاص الضوئي عند طول موجـي يتراوح بين(600 - 400) نانومتر لتحديد قيمة λ max للعينات المنتخبة عدم تطابق العينات P9، P10، P17، P18، P19، P20 مع النماذج القياسية، في حين تطابقت قيمة الامتصاص للعينات P5، P6، P7، P8، P11، P12، P13، P14، P15، P16 بقية العينات مع نماذج المقارنة ذاتها.  

 

 

 

 

alt

 

S5 Box

Login



Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.